1. Cea mai veche rețetă de bere a fost scrisă pe plăci de piatră în urmă cu 5000 de ani de către sumerieni pe teritoriul Daciei. 100 de ani a durat doar sculptatul
  2. Hameiul folosit pentru realizarea berii face parte din aceeași familie de plante ca și marijuana, familia Cannabaceae. Aşteptăm acum să apară țigările cu hamei.
  3. În lume, există aproximativ 400 de sortimente diferite de bere. Belgia are cele mai multe tipuri diferite, probabil vreo 399.
  4. Una dintre cele mai vechi legi din lume are legătură cu berea. Un rege babilonian a decretat că fiecare om trebuie sa aibă o rație zilnică de bere în funcție de statutul social. Bun rege, oare paharnicul ce rație avea ?
  5. Cea mai scumpă bere din lume costa 1000 de dolari (sticla) și se vinde într-un singur loc: în Londra, în barul Bierdrome. Cam în trei zile după ce public acest articol nu o să mai fie la Bierdrome.
  6. Cea mai veche berărie se află în Munchen, Germania și a fost fondată în anul 1040. Ce coincidență, Oktoberfest are loc tot la Munchen.
  7. Berea conține aproape toate mineralele de care avem nevoie ca să supraviețuim. Tocmai de aceea, în trecut, nu era consumată doar de adulți. Și copiii o foloseau ca sursă de energie sau somnifer.
  8. Berea te face mai deștept. Un studiu britanic susține că femeile care consumă bere au o activitate cognitivă mult mai ridicată, ajungând aproape la jumătate din nivelul bărbaților care nu consumă bere.
  9. Berea previne pietrele la rinichi cu 40%. De altfel, este bună și pentru tratarea pietrelor la rinichi. De asemenea, berea întărește oasele deoarece mineralele conținute de bere ajută la fixarea calciului în țesuturile osoase. Cumva dacă nu bei bere calciul se fixează în rinichi.
  10. În secolul al XIX-lea, în Germania, mamele beau până la șapte halbe pe zi deoarece se considera că berea ajută la alăptat. În secolul al XV-lea, în Moldova, mamele, mai ales cele cu nume derivat din Vrancea, beau bere ca să nască băieți.
  11. Din câte atestă arheologii care au studiat civilizația egipteană se pare că muncitorii care au lucrat la înălțarea piramidelor primeau ca și plată patru litri de bere pe zi și două pungi cu semințe bulgărești.
  12. În Evul Mediu, berea era mai consumată decât apa pentru că alcoolul o făcea să fie mai sigură față de tot felul de bacterii la fel ca în Vaslui zilele noastre.
  13. În Amsterdam, alcoolicii sunt plătiți cu 5 cutii de bere pe zi, 10 euro și câteva țigări pentru a face curat pe străzile orașului. Pentru că Cannabaceae.
  14. Cea mai puternic alcoolizată bere din lume conține 67.5% alcool. Aceasta este produsă în Scoția de către faimoasa firmă Brewmeister și poartă numele de „Snake Venom”. Prețul unei sticle de bere se ridică la 50 de lire sterline. De fapt este produsă în Oradea, nu este bere și poartă numele de pălincă.
  15. Babilonienii au fost primii care au creat berea. Procedeul era luat foarte în serios și dacă cineva greșea și berea nu avea o calitate acceptabilă, omul respectiv era înecat în ea. Poate că nu ar strica să reactivăm legea asta.
  16. Vikingii credeau că după ce mor și ajung în Valhalla vor avea parte de o rezervă nelimitată de bere, provenită din ugerul unei capre. Până la partea cu nelimitatul sună bine dar de unde până unde capră și uger? Poate pentru berea asta.
  17. Berea conține o mulțime de vitamine și de minerale, ajută la întărirea oaselor și îți menține creierul sănătos dacă este consumată moderat. În special berea care nu conține mălai.
  18. Germania are cele mai multe fabrici de bere din lume, numărul acestora se ridică la peste 1200 pe teritoriul Germaniei și peste 3000 în alte țări.
  19. Cehia este liderul mondial la consumul de bere. Poate ar trebui sa mutăm Cehia în Germania. Dar stai ! A mai încercat cineva asta și nu este bine.
  20. Sticlele de bere au fost inventate abia în anul 1850. Six pack-urile au apărut în anul 1940 atunci când în urma studiilor realizate de o firmă americană s-a ajuns la concluzia că aceasta este cantitatea ideală de bere care poate fi dusă de către orice om acasă. Păi six pack-urile de 6×2,5 L pentru cine sunt ?
  21. Un val de bere de 1.4 milioane de litri a inundat Londra în anul 1814, după ce s-a spart o cuvă mare. Curată tragedie dar ținând cont de ce mizerie era pe străzi în perioada aceea tot s-au ales cu ceva.
  22. Muncitorii egipteni care au ridicat piramidele au fost plătiți cu bere: 4 litri pe zi. Cam puțin, așa în cazul în care nu vorbim de berea de la punctul 5
  23. Cenosilicafobia este frica de un pahar de bere gol. 99% dintre băutorii de bere suferă de această fobie, restul de 1% beau direct din PET.
  24. Melcilor le place berea. Da și eu am un cactus iubitor de bere. Aşa se mai gudură când îi torn bere în loc de apă…
  25. Berea nu a fost considerată o băutură alcoolică în Rusia până în 2013. Probabil că până atunci credeau că este ceva ceai pentru nou născuți.
  26. Există bere produsă din banane. Bine la nevoie se poate produce și din cactus doar daca este udat cu bere timp de opt secole.
  27. La campionatul mondial din Finlanda al „Căratului Nevestei”, câștigătorul este recompensat cu greutatea soției în bere. Oricum o dai nu e bine. Nevasta subțirică bere puțină, bere multă nevastă pe măsură.
  28. In Argentina partidele politice nu sunt ca la noi pentru că [continuarea săptămîna viitoare]

* în BOLD comentariile Renului


27,5 chestii pe care nu le ştiaţi despre bere
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.