Azuga – weissbier, fix asta avem azi în pahar. O bere cu nume românesc și mai nou chiar produsă în România pentru că sora ei doar nepasteurizată, despre care am vorbit aici Azuga – nepasteurizată , era fabricată pe undeva prin Germania. Nu vreau să scot naționalistul din mine fix acum, mai ales că 1 decembrie de deja istorie, dar parcă mă apucă așa o alergie când văd beri cu brand românesc produse la mama dracului.

Azuga era iubită acolo local și național pentru că probabil era și singura opțiune în anumite vremuri tulburi, dar și pentru că procesul de producție era ăla clasic, apa era ori din munte ori de la ploaie și chiar se simțea aroma aia de fructe sălbatice de pădure.

            Acum Azuga e produsă de Bârlog la Cluj de Ursus Breweries, fail.

În 2017 am avut îndrăzneala unui nou început cu Azuga Nepasteurizată, produsă în Germania, la o berărie artizanală cu istorie de peste 150 de ani. În 2021, a venit momentul ca Azuga să se întoarcă în țară, pentru a fi produsă cu măiestrie într-o berărie locală. În inima Clujului, în fabrica Bârlog, Azuga păstrează rețeta germană a berii Märzen și este o bere nepasteurizată.”

https://bere-azuga.ro/#istoria-azuga

            Dar hai să nu las ancora aici așa că rog juriul din capul meu să ignore informațiile anterior prezentate. Cu toate că nu mă pot abține și vă zic că  Märzen sau Märzenbier este un lager originar din Bavaria, deci nu ”nepa” nu ”nefi” nu ”weis”.

            Las concluziile pentru final așa că trecem la degustare.

            Vă spun sincer că dacă pe etichetă scria AZUGA cu un font mai mic nu o mai cumpăra nimeni. Singura atracție la berea asta e numele nostalgic de  ”AZUGA”, restul informațiilor pe fond albastru sunt absolut inutile, iar cerbul ăla zici că tocmai a aflat cât e chiria în Cluj.

            Spuma nu că e zero, mai avea puțin și-mi mânca din bere, nici macar nu lasă urme pe pahar. Faza bună e că faci economie la detergent.

           Ca de obicei mai fac o încercare cu un alt tip de pahar, dar am deja impresia ca pierd vremea.

Am obținut mai multă spumă doar cât să fac o fotografie, dar vă zic sincer în 30 de secunde era istorie. Nu mai zic că era și mai caldă, iar la gust e mai rea decât aia dinainte.

            Mirosul…

            Poate e expirată. Ia să verific pentru că e prea proastă. Zici că degust ceva  care nu se degustă. Mai jos o fotografie la 5 minute de la deschidere și nu e expirată.

            Maxim infuzie de ceai de hamei.

            Ce gust ? E doar dulce, fără acid. O mizerie.

            N-am cum să recomand așa ceva. Cred că e prima dată când îmi pare rău pentru bani. Am mai luat și două.

Prezentare – 1

Aspect – 0

Miros – 0

Gust – 0

Nota finală – 0,25

Marca – Azuga

Producător –  Ursus

Tara de origine – România

Ambalaj – Sticlă 0,5 L

Alcool –  5,3%

E.P. –  12,5 °P

Ingrediente – apă, malț din grâi și orz, hamei și drojdie de bere

Tip – weissbier

Temperatura de servire – 5-7°C

Pahar – tip weissen ca în foto


Azuga – weissbier
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.