Dreher – Bak

Nu știu dacă să încep cu Dreher sau cu capra adică cu Bak pentru că google din maghiară asta îmi sugerează o bere capră sau țap.

Lăsăm puțin capra deoparte și ne focusăm pe Dreher care în gogălească nu înseamnă nimic dar probabil că maghiarii au auzit de marca aceasta de bere deoarece chiar dacă momentat brand-ul este deținut de un grup japonez fabrica a fost înființată în Ungaria mai exact în Budapesta. Peter Schmidt a pus ultima carămidă sau piatră la berărie în 1854 dar apoi a fost cumparată de Anton Dreher care nu a turnat beton și  a început să domine piața de bere din Ungaria undeva înainte de WWII.

Ca să ne lămurim de la început, Bak se referă la bock adică la o bere de tip black bock ca să nu confundăm cu ceva primar din Cluj.

Dacă este să începem cu prezentarea atunci terminăm repede adică serios acum, design-ul te duce mai repede spre ceva gaz lampant sau kerosen dar nu bere, 2 pentru prezentare.

Dacă îți poți imagina o beznă cu spumă fix așa arată berea asta în pahar, ca noaptea cu fes alb, mă rog cam gri și nu prea mult fes. În concluzie 4 pentru negru absolut și spuma care persistă fix cât e deschiderea Ungariei la Marea Neagră.

Acum ajungem la partea mai complicată iar despre miros am doar cuvinte de laudă doar că le-am uitat.

Hei liniște ! Mai glumesc și eu.

Da, mirosul nu este chiar așa de rău iar dacă-l judec pe segmentul de bere bock chiar este acolo un trebuie. 7 pentru mirosul fin de cafea prăjită sau zahăr ars.

Gustul este alcătuit dintr-o combinație de amar, acru, sărat, dulce sau mai puțin dulce dar se simte așa ceva în after-taste mai dulceag, acum sper că am spălat bine paharul înainte. Totuși mai mult amar și sărat ceea ce este chiar ok pentru că am omis intenționat să vă spun mai devreme că minunea asta din Buda și din Pesta are 7,3% alcool. 7 pentru gust sau mai mult pentru aromele care ascund alcoolul și țineți minte că el există.

Cu 5 curat nota finală RECOMAND Dreher – bak sau bock sau țap/capră iar în acest moment toți obsedații se gândesc la cei doi Emili. Da, o RECOMAND în special pentru sosuri, pentru baiț de vânat, degresant, combustibil pentru drujbă etc…dar și pentru consumul oamenilor alături de un gulyaș unguresc.

Hai noroc și poftă mare că eu berea am băut-o dar gulyaș din părți.

Marca – Dreher

Producator – Dreher Sörgyárak

Tara de origine – Ungaria

Ambalaj – doză 0,5L

Alcool – 7,3 %

Ingrediente – apă, orz, hamei, extract de hamei.

Tip – black bock

Temperatura de servire – 4-5°C

Pahar – pint sau halbă


Dreher – Bak
Tagged on:                         

One thought on “Dreher – Bak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.