În ordinea recenziilor aceasta este a doua bere de la Duvel pe care o încerc cu toate că ar fi trebuit să încep cu ea, adică cu The original. Am scris aici – despre varianta 6,66 dacă vă macină curiozitatea.

            Deci a doua pe țară și prima pe județ, The Original este o bere de tip ale din marea familie Duvel, o bere specială cu fermentare secundară în sticlă, obținută cu un hamei care are nume de drujbă sau casă de amanet,  Saaz-Saaz & Styrian Golding. Ce ne spune producătorul?

            ” Licht fruitig, droog aroma, goed gehopt, met een licht bittere afdronk”.

            Acum dacă v-ați scos limba din ureche o să trecem la degustare pe românește.

            Prezentarea e mai pe minimalist așa de parcă original înseamnă sărăcie cu toate că 8,5% numai a sărăcie nu aduce. Prea simplă eticheta pentru o bere așa de complexă. În schimb, în pahar, se dezlănțuie toți zeii berii. Spuma chiar dacă nu este foarte consistentă, este abundentă și persistă suficient cât să ai timp de cugetat dacă te mai bagi la a doua sau nu. Eu vă recomand să ”da”, dar numai după ce ați băgat ceva la ghiozdan că de nu vă lovește zeul neerlandez de nu vă mai înțelegeți cu picioarele.

            Este o bere superbă din punct de vedere miros și gust. Se vede că este o bere studiată cu o consistență originală cu arome dulci și fresh în același timp și puțin amăruie after-taste. Este destul de bine carbonatată, dar aș minți dacă aș zice că nu se simte tăria. Cum ziceam mai devreme o RECOMAND, cum altfel, decât alături de celebrele brânzeturi belgiene, iar sincer să vă zic eu aș strecura și niște fuet că doar nu s-or certa.

Prezentare – 8

Aspect – 10

Miros – 10   

Gust – 10

Nota finală 9,5

Marca – Duvel

Producator – Browvenj Duvel Moortgat

Distribuitor – Bruxbeer

Tara de origine – Belgia

Ambalaj – sticlă, 0,33L

Sursa – Carrefour

Alcool – 8.5 %

Ingrediente – apă, malț din orz, zahăr, hamei, drojdie,

Tip – Ale

Temperatura de servire – 5 °C

Pahar – tip lalea


DUVEL – The original
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.