Ename – cuvee Rouge

V-am mai povestit eu cât de mult îmi plac mie berile astea trapiste pentru aromele absolut fabuloase în niște combinații care nici lui Nea Gigi nu-i treceau prin cap. Bine, Berbecali e maestru la alte combinații.

Ename are niște rădăcini lungi și adânc înfipte în istorie de prin secolul al XI-lea  când undeva la granița dintre imperiul francez și cel german pe lângă râul Scheldt se înființează o mănăstire în această zonă denumită și Ename. Din această perioadă sunt și primele dovezi că în această mănăstire se fabrica și bere iar zona a devenit încert încet foarte frecventată până în secolul al XVIII iar mănăstirea a fost distrusă în timpul revoluției franceze dar berea sau rețeta nu au fost pierdute definitiv grație unui călugar pe nume Roman care a continuat să producă berea după rețeta originală.

Bun, asta e povestea sau legenda dar pe noi ne interesează astăzi ce este Ename Cuvee Rouge, eu sper că bere.

Așa la prima vedere nu prea poate fi vorba de ceva dragoste, sticla este destul de comună și chiar se observă un trend în rândul berilor trapiste acest design dar destul de sobră prezentarea. Zici că e gaz lampant așa că 3 pentru PREZENTARE.

La ASPECT, ca orice bere din asta mănăstirească este aproape de perfecțiune iar la această cuvee rouge lipsește ce e mai important, spuma. Spuma există, nu vă apucați să aruncați cu pietre dar nu este destul de cremoasă si densă ba din contra unele bule sunt mari și neuniforme ceea ce o face să persiste mai puțin decât trebuie dar se încadrează totuși în timpul regulamentar. Am vorbit cam mult de aspect dar pe final parcă merită un 7. Nici culoarea nu e acel rouge la care mă așteptam.

Așa cum mă așteptam Ename lovește din plin prin miros. Este o aromă absolut nouă, o combinație între ceva foarte proaspăt, ca o lămâie stoarsă și mirosul greu de malț dar e și ceva aspru așa ca o gutuie. 8 pentru MIROS deoarece este foarte fresh și parfumat iar alcoolul este total neutralizat.

GUSTUL este de 10 pentru mine. Este echilibrul perfect dintre dulce și amar iar dacă în general berile trapiste sunt dulci această variantă se prezintă foarte fresh de zici că e o bere lager dar after taste te lovesc aromele subtil ascunse, caramel și hamei.

O RECOMAND cu încredere alături de orice în special alături de preparate pe bază de ficat.

7 NOTA FINALĂ, cam puțin totuși…

 

Marca – Ename

Producator – Roman

Distribuitor – Procer Company

Tara de origine – Belgia

Ambalaj –Sticlă 0,33

Sursa – donație

Alcool –7 %

Ingrediente – malt din orz și grâu

Tip – trapistă

Temperatura de servire – 6-8 °C

Pahar – pokal sau cupă deschisă


Ename – cuvee Rouge
Tagged on:                 

3 thoughts on “Ename – cuvee Rouge

  • 20 March 2018 at 18:03
    Permalink

    Ename Cuvée Rouge nu este bere trapistă.
    Ca să ști și tu este bere de abație.
    Există ceva diferențe între cele două grupe.
    Dacă te crezi cunoscător (pasionat) de bere, spune-mi care sunt toate berile trapiste.
    Dacă nu ști lasă-te de comentariile despre bere.
    Aștept răspuns. (Îți spune ceva: Gregorius sau Spencer Holliday Ale).

    Reply
    • 20 March 2018 at 19:48
      Permalink

      Deja nu mai suntem prieteni pentru că ai un ton așa puțin arogant și nervos dar o să îți raspund. Da sunt diferențe între cele două dar nu așa de însemnate cum crezi tu și nu la fel de importante pentru toată lumea. Nu mă cred cunoscător ci doar sunt pasionat și pasionat de bere nu înseamnă expert. În caz că nu ai observat ăsta este blogul meu așa că pot să scriu aici ce vreau eu fie că îți place ție sau nu. Dacă chiar te-am suparat așa de rău pur și simplu evită să mai vii pe aici. Hai noroc !

      Reply
      • 22 March 2018 at 12:38
        Permalink

        Ca să lăsăm supărarea la o parte, îți recomand o marcă de bere belgiană (nu este trapistă și nici de abație): Troubadour, și mai precis Troubadour Westkust 330 ml. (9,2% alc.). Această bere este produsă de: Brouwerij The Musketeers.

        Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.