Leffe – Ruby

Leffe aproape că nu mai are nevoie de nici o introducere dar acest sortiment degustat astăzi merită un preludiu.

Numele de Ruby  clar vine de la culoare rubinie a băuturii care este obținută prin adaos de suc din fructe de pădure. Este momentul să facem gluma aia răsuflată cu: urși, lupi, vulpi și pârși. Nu, este vorba de zmeură, căpșuni care dau culoare și aromă iar afinele sunt folosite pentru aciditate. În rest este o bere obținută prin fermentație la temperaturi înalte și se folosește aceeași drojdie utilizată și pentru celelalte sortimente.

Să trecem la băut sau la degustat mai bine zis deoarece Leffe în general este o bere de meditație nu de împins hamsii pe gât.

În pahar această bere parcă dansează tango adică te surprinde la fiecare măsură, la început o să observi spuma abundentă care își schimbă rapid forma și densitatea sub privirile tale dar rămâne densă și prezentă până la final. Dar nu spuma este vedeta acestei beri ci culoarea rubinie si strălucitoare clar specifică berilor de tip ALE. Mirosul și gustul fac parte din aceeași familie caldă, mirosul este fructat cam ca un compot iar gustul  la început este dur ca un vin sec (carbonatare slabă) iar apoi apar  aromele dulci și gustul răcoritor dar slab carbonatat.

Doar retrogustul ne dă de știre că avem în pahar bere, puțin amărui și sec iar fructele încep să cedeze locul hameiului.

Nu poți să zici despre o Leffe ceva de rău dar parcă varianta asta, Ruby chiar cere ceva comentarii negative. Din punctul meu de vedere este un fel de vin prost combinat cu o bere bună. Gustul acela fructat și dulce este prea mult.

Cică merge combinată cu jamon iberic și brânză de capră, poate că la brânză mă risc dar hamonul nu-l stric așa ca NU recomand.

Este ceva deosebit dar…nu.

Caracteristici

Marca – Leffe Ruby

Producator – InBev Belgia SA

Distribuitor –  SC Bergenbier SA

Tara de origine – Belgia

Ambalaj –  Sticlă 0,33L

Sursa – Mega Image

Alcool – 5%

Ingrediente – apă, malt din orz, zahăr, MALAI, orz, suc de fructe de soc din concentrat, hamei, aromă de căpșuni, zmeură, afine și lemn de trandafir.

Tip –  Ale

Temperatura de servire –

Pahar – pahar de vin mare cu bol inchis

Calificative

Prezentare –  6

Aspect – 8

Miros – 5

Gust – 2

Nota finala – 5,25


Leffe – Ruby
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.