Atunci când vine vorba de beri belgiene mai că îmi vine să mă călugăresc, dar nu la noi ci la ei. Cele mai bune beri belgiene sunt alea de fermentație înaltă sau de modă veche cum ar zice Iliescu.

            Maredsous este o bere ce abație sau mai pe românește bere călugărească produsă în Belgia. Am mai zis, berile astea mânăstirești sunt de fapt ceva vin sub acoperire. Varianta asta are 10% alcool, un vin aproape foarte prost este undeva la 11-12.

            Amberkleurig met een rijke witte schuimkraag. Het boeket is een complex geheel van fruit (banaan), alcohol, hints van rozijnen en ander gedroogd fruit, met een vleugje karamel, wat in de smaak voorzichtig doet denken aan zoete siroop. Het bier smelt als het ware in de mond met op de achtergrond een zachte bitterheid.

            Nu-i așa că neerlandeza e frumoasă ? Și, noi zicem de limba noastră că e o comoară în adâncuri îngropată.

            Vă dau și varianta în limba dacă modernă tradusă cu goagăl cum ar zice fostul primar de la 5.

            ” De culoare chihlimbar cu un cap alb bogat. Buchetul este un întreg complex de fructe (banane), alcool, note de stafide și alte fructe uscate, cu o notă de caramel, care amintește delicat de sirop dulce în gust. Berea se topește în gură, parcă, cu o amărăciune moale pe fundal.”

            Cam atât a putut goagălul, cică berea se topește și nu oriunde ci în gură.

            Ca și prezentare pe mine m-a cucerit complet. Tipic acestor beri si Maredsous sau cum am zice noi sub Mared, este prezentarea vintage, cu etichete pline de informații (unele absolut inutile dar obligatorii), capac personalizat, și atât.

            Mai jos site-ul oficial in caz ca vreți să vă călugăriți.

https://www.maredsousbieres.be

            Sincer m-a cam dezamăgit spuma, poate și din cauză  că se recomandă un pahar cu cupa deschisă, tip pocal, care pentru mine favorizează mai mult mirosul. În fine mai jos și varianta cu un pahar de vin roșu .

Si dacă ești consumator doar de apă plată după ce miroși berea asta te convertești instant la ”hameism”. Iți dai seama că e o bere cu consistentă direct de la miros, adică te pregătește psihic pentru gustul care urmează. N-as zice că gustul este de banane cu toate ca te duce acolo, dar parcă ar mai fi ceva prune, mere și nuci mai ales la retrogust Asta e o bere de meditație nu de cursă lungă, o RECOMAND alături de o friptură bună de vită sau clătite cu ciocolată și banane

Prezentare – 9

Aspect – 5

Miros –8

Gust – 10

Nota finală – 8

Marca – Maredsous

Producător – Duvel Moortgat

Tara de origine –  Belgia

Ambalaj –  Sticlă 0,33L

Alcool – 10%

E.P. – nu se știe °P

Ingrediente – Apă, malț de orz, sirop de glucoză, hamei, drojdie

Tip – Abbey

Temperatura de servire – 6-10°C

Pahar –  tip pokal cu cupă deschisă.


Maredsous – Triple
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.