Martin’s – Pale Ale
Berea Pale Ale a lui nea Martin, Anthony Martin este cumva atipică pentru o bere belgiană. Ne-am obiștuit numai cu trapiste și beri ciudate dar iată că avem un temerar care s-a gândit să aducă și aromele englezești pe meleagurile Belgiei mai exact bunicul lui Anthony, John.
Deci tataia John așa de plictiseală s-a apucat el de ceva bișniță cu bere din regat pe care o importa în Belgia în butoaie de stejar. Eu cred că în butoaie era altă lichioare dar trecem peste acest amănunt.
Pale Ale din 1909, denumită cândva cea mai nobilă bere englezească pale ale, este obținută după o rețetă absolut secretă cu hamei Kent și o disecăm astăzi aici să vedem ce gusturi avea tataia Ion de Antwerp.
Recipientul la 0,33L arată interesant, are niște etichete complicate cu un aer vintage cu ceva povestioare despre ctitorii acestei beri și cu cât de smecher era tataie etc.Total atipică prezentarea pentru o bere Belgiană dar cum nu avem de lucru cu o bere trapistă se explică. Recipientul este comun iar etichetele sunt pline de informații, povești și au un aspect plăcut, 6 pentru PREZENTARE.
Citind eticheta asta frumoasă cu o grămadă de informații, poate cam prea multe, mi-au căzut ochii pe ingrediente și nu a fost deloc plăcut. Este prima bere cu E-uri pe care o degust și pe lângă asta mai are zahăr și porumb.
Îmi vine de acum să dau verdictul dar hai să vedem ce se ascunde totuși sub acel capac cu E-uri.
În pahar nu arată rău dar nici nu aveam nevoie de berea lui tataie ca să murdăresc paharul. Spuma este abundentă dar are niște găuri de zici că e șvaițer sau o galerie de cârtiță și care rezistă în pahar cam cât o râmă în preajma uneia din familia talpidae.
Culoarea este frumoasă de chihlimbar, ușor animată de bule mici iar așa pe ansamblu cred că nota pentru ASPECT este 5.
Trecem la miros și gust dar până atunci: zahăr, porumb și E300 care nu este așa de nociv dar nu are ce căuta în bere.
Mirosul este plăcut și chiar nu indică o Pale Ale dură ci mai degrabă o bere dulce dar se simt aromele intense de hamei. MIROSUL este acolo unde trebuie dar nu-ți blochează ceva simțuri deci e cam de 8.
Am ajuns și la ce e cu adevărat cel mai important la o bere, gustul. Până la urmă chiar nu contează ambalajul sau cât de lung ai părul mai ales pentru o bere iar ce contează la final este gustul. Inițial în cavitatea bucala te inundă o aromă seacă, puțin amară care-ți blochează papilele gustative sau cel puțin le dau alarma că a intrat ceva dușman dar până pun ele mâna sau ce or pune ele pe arme retro-gustul calmează spiritele. Fix acel retrogust de care mă temeam când am citit eticheta, dulce, destul de sărat și puțin acru de zici că e shaorma. Prea dulce pentru mine așa că 4 nota pentru GUST și asta pentru că inițial are un parfum interesant păcat de restul.
5,75 nota finală iar eu NU pot să RECOMAND așa ceva. Sigur am ceva pitici, gâze, gărgăuni pe creier la faza cu ingredientele dar dacă era o capodoperă treceam peste astea dar NU.
Marca – Martin’s Pale Ale
Producator – Anthony Martin
Distribuitor – Procer Company
Tara de origine – Belgia
Ambalaj – Sticlă 0,33L
Sursa – Donație
Alcool – 5,8%
Ingrediente – apă, malt din orz, zahăr, porumb, orz prăjit, hamei, antioxidant E300
Tip – Pale Ale
Temperatura de servire – 6-8 °C
Pahar – de preferat cu o cupă care se deschide