Sincer nici nu știu de unde să încep. Oficial preparatul pe care o să vi-l prezint astăzi se numeste A Scotsman’s Shepherd Pie dar am putea foarte bine să-i spunem și tocană de behehe cu piure, tartă moldovenească cu oaie și barabule bătușite sau ”ce-am adunat din farfurii după ce au plecat invitații.”
De fapt, numele nici nu contează atunci când ai combinația de pastramă de oaie cu cartofi și brânză.

INGREDIENTE pentru 6 porții decente, 4 porții de corporatist obosit sau două porții de neam prost

Carne de Miel sau vită 1 Kg. Aici rețeta originală ne spune să folosim carne tocată dar eu am folosit cu succes o bucată de pulpă de miel ce a fost inițial marinată pe care am tăiat-o bucățele ca pentru salata Boeuf cu piept de pui.
Cartofi – 6 bucati de cartof normal nu din ăla cât nuca
Smântână – cam 1 cană maxim vă explic mai încolo cum stă treaba.
Cremă de branză – 60g. Vă recomand o cremă mai aspră sau brânză de burduf.
Unt- 100g
Un gălbenuș de ou.
Roșii bucăți în suc de roșii. – 500g. ATENȚIE ! Nu folosiți roșii crude pentru că o să vă iasă o acreală pe care o să o mănânce și câine cu scârbă și nici bulion nediluat. Eventual, dacă aveți suc de roșii facut în casă puteți să folosiți dar dacă este prea acru adăugați puțin zahăr.
Ceapă – 1 ceapă medie tăiată cuburi
Morcov – 1 mic sau deloc. Aici sincer mie morcovul mi-a adus doar vreo 15 minute in plus la procesul de gătit. Ori aveți ceva morcov prefiert ori mai bine vă lipsiți.
Mazăre – Jumătate de cană
Bere neagră – 1 cană. Eu aici recomand Guinness pentru că este foarte aromată și pentru că e neagră. Folosiți ce aveți dar musai să fie neagră, berea.
Făină – 1 lingură
Sos Worcestershire – 2 Linguri
Brânză Cheddar – cam 200 de grame cred eu dar o să vedeți la sfârșit la ce vă trebuie și atunci puteți estima mai ușor. Merge și mozzarela sau altă brânză moale care se topește ușor, chiar și felii de brânză topită. NU FOLOSIȚI CAȘCAVAL !
Pătrunjel
Boia dulce de preferință afumată.
Ulei de măsline – 2 Linguri
Sare și Piper absolut după gust dar atenție la sare dacă folosiți ingrediente deja sărate cum ar fi brânză de burduf sau pastramă.

Să ne apucăm de treabă adică de cuțit pentru că prima dată punem cartofii la fiert doar cu apă suficientă, fară sare sau alte chestii.
Cât timp cartofii stau la jacuzii, îngingem wok-ul adăugam uleiul de masline și apoi carnea pe care o gătim cam 4-5 minute dacă e carne tocată dacă nu până când își schimbă culoarea (aprox. 10 min) și arată cam așa:

Se scurge grăsimea în exces și se adaugă roșiile din conservă, ceapa și morcovul apoii se lasă la fiert cam 10 minute dacă aveți noroc cu morcoveața dacă nu până se înmoaie strujanul, adică radăcina. După ce morcovul devine comestibil pentru un pensionar cu proteza în revizie, adăugați mazărea care are nevoie cam de vreo 4-6 minute să devină comestibilă.

Este timpul să pregătim sosul sau rântașul care va lega nebunia din Wok.
Într-o tigaie mică topiți jumătate din unt apoi adăugați făina și amestecați ușor până obțineți o pastă apoi imediat turnași berea și sosul Worcestershire, lăsați la foc mediu 2-3 minute după care adăugați sosul peste carne.
Acum este foarte important să amestecați compoziția cam vreo 5-10 minute până când sosul se îngroașă iar compoziția devine omogenă.
Verificați dacă morcovul e moale, potriviți de sare și piper dar atenție din nou la sare și cam gata. Turnați toată această compoziție într-un vas termoizolant

Este momentul să ne ocupăm de următorul strat al plăcintei scoțiene.
Pisați cartofii fierți de preferat cu scula aia antică nu cu Blender pentru că nu vrem să facem aracet apoi adăugăm crema de brânză, untul rămas, gălbenușul și smântână până obțineți un piure cremos dar nu apos cu o oarecare consistență.
Întindeți acest piure într-un strat uniform peste carne apoi presărați brânza, pătrunjelul și boiaua.

Introduceți plăcinta în cuptorul preîncălzit la 200 C și lăsați la rumenit pentru 5-7 minute maxim apoi scoateți vasul din cuptor.

Serviți alături de o salată de vară sau murături (depinde de sezon), un vin roze sau o bere neagră.

Poftă maximă !


Plăcintă ciobănească în stil scoțian
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.