Rendang 

Știu că sună ca numele lui Arnold dar acest preparat culinar provine din Indonezia, mai exact din comunitatea etnică  Minangkabau.

Acest fel de mâncare este servit în special la petreceri pentru a onora oaspeții sau la ocazii ceremoniale, la o nuntă de exemplu.

In 2011 în urma unui sondaj inițiat de CNN la care au participat 35.000 de mâncăcioși au ales Rendang ca fiind cel mai bun fel de mâncare într-un top 50.

Dacă-l gustă pe ăsta făcut de mine ia Oscarul.

Pentru a găti delicatesa o să înșir mai jos necesarul pentru 4 persoane plus garnitură, în cazul de față orez chinezesc cu ou sau ouă că au fost patru.

  • Pulpă de vițel cam 800g dar alegeți cu grijă bucata astfel încăt să aibe cât mai puține pielițe iar tendoane deloc.

!!! Eu am nimerit o bucată bună de carne dar data viitoare-i aplic și un tratament SPA de 24 ore pe bază de baiț !!!

  • Lapte de cocos și vă rog să nu-mi pomeniți de bancul cu calul, se găsește în hypermarketuri sau în magazinele cu profil asiatic.

Vă trebuie musai 0,8L de lapte și-l găsiți de obicei la conservă de 0,400 ml deci două.

!!! Nu este recomandată varianta la PET sau CARTON !!!

  • Foi de dafin cam 4
  • Scorțișoară rulouri cam 2 bucăți de 7-8 cm

!!! Nu folosiți scorțișoară măcinată !!!

  • 2 linguri zdravene de zahăr brun

!!! NU SE PUNE SARE la gătit sau cel puțin nu în faza de fierbere. Recomandarea mea este să nu. Se poate săra post procesare !!!

  • Ceapă opt bucăți din care patru le feliem subțire dar nu cu tot cu unghii iar patru le tocăm.

  • 200 ml ulei de arahide
  • O lingură piper negru boabe, aprozimativ 15 sfere.
  • O bucată ghimbir cam cât o brichetă sau mai mult dacă vă place combinația de acru – duce.

!!! Ghimbirul se curăță cel mai simplu cu o lingură în loc de cuțit deoarece prin tăiere se pierde mult din pulpă (era să uit un P aici) !!!

  • Ardei iute. Aici este de discutat, varianta originală a acestui preparat este absolut picantă dar destul de dur. Acum eu zic așa, se poate și fără ardei iute dar mă tem că iese prea dulce și nu mai are nici un farmec dar pentru cei care nu tolerează capsaicina atunci eliminați ardeiul. Pentru varianta tradițională eu recomand una bucată ardei roșu iute fără sâmburi, dar să fie iute că de nu merg doi.
  • O căciulie de usturoi
  • Lime 2 bucăți la care se rade coaja
  • Pătrunjel, doar pentru ornat.
  • 5 beri pils sau lager

Mai jos doar garnitura – Orez chinezesc cu legume și ou

  • Orez prefiert 300g
  • Mazăre un pumn
  • 1 morcov mare
  • 4 ouă
  • Ciuperci 100g
  • Sos soia 1 linguriță
  • Sare – piper

Bun…dacă cumva aveți din greașeală ingredientele de mai sus prin frigider și cămară ne apucam de gătit dar nu înainte de a bea o bere.

Încingem wok-ul cu 150ml de ulei (de arahide) în care rumenim cele patru cepe feliate subțire fără unghii sau burice de deget. Decât rumenit-ars mai bine doar călit așa că nu exagerați cu rumenitul, după mine cam 5 minute la foc iute e suficient după care scoate ceapă pe o farfurie acoperită cu un servet și se lasă acolo.

Interzisă utilizarea șervețelelor pentru nas !!!

Dacă vă ține dexteritatea în timp ce se face ceapa băgați în blender: piperul, ghimbirul curățat si tocat, ardeii iuți tocați și fără sâmburi, usturoiul feliat și ceapa tocată(nu aia prăjită, celelalte 4 bucăți).

După ce ați marunțit bine la blender cele de mai sus…

Dacă te întrebi ce e ăla ”blender” atunci lasă cuțitul încet pe masă și departează-te de el dar cu spatele, să nu-ți iei privirea de la el. Apoi când ai ieșit din cameră sună la numărul de urgență 555-shaorma și te ajută baieții.

 

Adăugați apoi în blender sucul de la o lămâie, smântâna de cocos cam 6 linguri (o să observați la deschiderea conservei de lapte de cocos că la suprafață arată fix ca smântâna de lapte) apoi se amestecă până se obține o pastă.

De aici începe epopeea așa că sfatul meu este să savurați a doua bere acum.

Acum turnați uleiul din wok rămas de la ceapă într-o cană dar lăsați cam 2-3 linguri în care la foc iute prăjiți sosul din blender cam 2 minute sau până devine nițel maroniu-roșiatic (depinde de cât ardei).

!!! NU se gustă sosul în acest moment, doar dacă vrei să mori. Pare apetisant dar nu este !!!

Apoi se adaugă carnea tăiată cuburi, pentru ingineri cu latura de 40mm +- 5mm, laptele de cocos, sucul de la 1 lime, zaharul brun, scorțișoara, ceapa prăjită și foile de dafin.

 

 

De acum ești oficial sclav de wok

Se dă focul tare până începe să clocotească zeama apoi se reduce flacăra dar se menține clocotul timp de 1 oră amestecănd constant. Sosul o să scadă repede dar asta este și ideea deoarece la sfârșit nu rămâne sos, așa că fără panică.

!!! Nu se acoperă wok-ul !!!

Între timp freci telefonul și bei două beri.

 

 

Dupa 30 minute:

 

 

 

 

 

 

 

După o oră ar trebui să arate cam așa:

Acum se dă focul pe minim și se amestecă ocazional cam 30-45 minute dar totul depinde de cum se face carnea și cum scade sosul.

Este momentul să vă apucați de orez.

Se pune orezul prefiert în apă clocotită cu sare și se scoate cam cu 2 minute înainte de timpul recomandat de fierbere, se spala cu apă rece și se pune la scurs.

Între timp, într-o tigaie se prăjesc legumele(morcov, mazăre, ciuperci) in 50ml ulei până se înmoaie apoi se scot într-un bol iar în tigaie spargem 4 ouă pe care le amestecăm rapid și le prăjim cam 2-3 minute fără să se ardă apoi adăugăm orezul și legumele, sosul de soia și se mai lasă cam 5 minute pentru orez al dente sau mai mult după gust.

Garnitura este gata.

Dacă sosul de la carne a dispărut și carnea are o culoare brună închis se adaugă coaja de lime se amestecă bine cam 2 minute și gata.

Se pune în farfurie se ia o bere rece si pofta mare !

Pentru  varianta picantă se recomandă două beri la masă.

 

 

 

 


Rendang
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.