Saint Feuillen sau pe bucovineana cultă Filimon de pe imaș. Nu știu dacă e fix Filimon, dar știu sigur că pe lângă cele cinci milioane de mănăstiri belgiene mai este una care se cheamă St-Feuillien (Brasserie Saint-Feuillien). Au în portofoliu multe tipuri de beri, dar azi vom degusta varianta triple pentru că asta am găsit și pentru că am ales la întâmplare fix cea mai scumpă bere de pe raft. Sper sa fie și bună că de nu…aia e.

Ce e aia o triple ? Mai jos mic îndrumar:

     Single/Enkel – beri simple pentru călugări level 1-99, scama de pe sutană

     Dublu/dubbel – beri cu mai mult malț pentru stareți level 100-999 aură de aur

     Triplu/tripel – cu extra malț pentru High Priest level 1000+

     Noi avem, adică eu am deocamdată, o bere trapistă de fermentație înaltă și o a doua fermentare în sticlă, adică fix bere pentru High Priest level 1000+.

     Așa cum v-am obișnuit vă dau și descrierea producătorului, iar de data asta, pentru un impact emoțional mai profund, o las în limba originală.

     ” La mousse est blanche, fine et très compacte. La robe est particulière : couleur ambre pâle, elle révèle un caractère spécialement malté. Le nez est richement parfumé, offrant une combinaison unique de houblons aromatiques, d’épices et de senteurs typiques de la fermentation, très fruitées. La refermentation en bouteille lui confère une odeur unique due à la levure. Son goût est puissant, sa tenue en bouche exceptionnelle. Elle est due autant à sa densité qu’à la garde prolongée. Apéritive et rafraîchissante en été, savoureuse en hiver, elle s’affirme comme bière de dégustation par excellence.”

     Ei, cum e ? V-ați murdărit de franceză pe la bouche. Hai că s-a luat.
     Ce pot să mai zic la capitolul prezentare ? Majoritatea berilor trapiste atrag în primul rând prin ambalaj și aspect. Se caută recipiente vintage și se folosesc etichete cu grafică tip medieval și musai o mică poveste pe eticheta secundară. Pe scurt sau semi-scurt, sunt beri studiate și asta se vede în toate cele patru caracteristici principale: prezentare, aspect, miros și gust.

     Hai să o gustăm că m-am săturat să mă uit la o sticlă de bere cu dop.

     Mă uit la pahar și nu îmi vine să-l ating, adică aș bea berea, dar cu paiul ca să nu stric bunătatea aia de spumă. Foarte faină berea la toate capitolele. Mirosul este absolut ală de câine ud, iar gustul este complex cu arome de fructe și mirodenii, o amestecătură delicioasă. E foarte bună descrierea in franceză.

     Carton ud, asta am vrut să zic, cu toate că…

     Îmi șoptește în cască regia că n-am zis dacă o recomand sau nu.

     Ei bine pe patul de moarte în loc de apă o să vreau o bere din asta.

     RECOMAND ca bere de conversație, iar culinar o văd alături de ceva gras, porc gras.

Prezentare –10

Aspect –  10

Miros – 10

Gust – 10

Nota finală – 10

Marca –  Saint Feuillien – Tripel

Producator –  Brasserie Saint Feuillien – Tripel

Distribuitor –  SC Bruxbeer SRL

Tara de origine – BELGIA

Ambalaj – Sticlă 0,33L

Sursa – Credit ipotecar

Alcool – 8,5%

E.P. –  nu se știe °P

Ingrediente – Apă, malț de orz, hamei, zahăr, drojdie de bere, acid lactic, clorură de calciu(nu știu ce caută asta aici), acid ascorbic (vitamina C)

Tip – Trapistă – TRIPEL

Temperatura de servire –  Nu se specifică, dar fiind o bere mai tare merge undeva pe la 8-10°C

Pahar – Pahar de coniac, cupă închisă


Saint Feuillien – Tripel
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.