Nu prea mă trage halba ca să zic așa să fac recenzii la beri cunoscute, accesibile sau populare pe plaiul mioritic pentru că marea majoritate dintre voi v-ați făcut deja o părere dar cu riscul de a încasa hate gratuit vă prezint astăzi Steluța.

            Steluța sau Stella Artois își începe istoria pe la 1366 într-un orășel belgian unde se înființează fabrica de bere Den Hoorn, absolut obscură. Adevărata istorie a brandului Stella Artois începe cu Sebastian Artois care în 1708 își ia licența de berar la Spiru Haret iar nouă ani mai târziu cumpăra cotețul Den Hoorn.

            Bun, știm de unde Artois dar de unde  Stella ? Ei bine, legenda spune că într-un an cu ocazia Crăciunului a fost produs un lot de bere aniversar pentru pul.., populația din Leve, orașul unde se află fabrica Den Hoom.

Acest sortiment a fost denumit Stella Artois iar pe etichetă a apărut ca prin magie o stea pe etichetă pentru că stella = stea în limba moartă.

            Acum că ne-am liniștit și cu etimologia putem să trecem la degustare.

            Stella stă foarte bine la aspect, este una din acele beri care turnată în pahar îți creează senzația de sete instant. Are o culoare frumoasă, galben pai spuma abundentă dar cam fără consistentă iar bulele sunt de mărime neregulată. Spuma nu persistă mult dar așa cum am zis, cu setea în glandă chiar nu contează. 6 pentru aspect și chiar aș bea o bere acum.

            Prezentarea este oarecum originală iar eu am cumva o slăbiciune pentru berile ambalate în alb. Cred că este culoarea cea mai elegantă și potrivită pentru o bere lager – blondă. Așa cum povesteam mai devreme steluța este prezentă discret pe etichetă.  8 pentru design .

            Gustul și mirosul sunt așa cumva cam la mijlocul clasamentului. Stella nu vrea să fie o bere pretențioasă, consistentă și cu nu știu ce arome de super hamei. Este o bere pentru orice ocazie, care se adresează în principal clienților de pub, berărie, crâșmă etc.

            Mirosul este proaspăt, ușor fructat, gustul este ușor sărat, puțin amar cu o ușoară aromă de fruct dulce iar retrogustul ușor acru – sărat. Pentru mine 7 este nota corectă pentru gust și miros.

            Pentru mine este cea mai bună bere din segmentul ei dacă ne referim la preț și o recomand în special alături de mâncăruri grase, grătar sau brânzeturi.

            Un scor final 7.

Marca – Stella Artois

Producator – Bergenbier

Distribuitor – Bergenbier

Tara de origine – Romania

Ambalaj – Doza 0,5

Alcool –5,6 %

E.P. –  11,35°P

Ingrediente – apă, malt din orz, mălai, hamei.

Temperatura de servire – 5-6 °C

Tip – lager

Pahar – pint, pokal, halba. Lalea cupa deschisă


Stella Artois – Lager
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.