”Alături de o bere bună nu trebuie sa lipsească o porție de coaste de porc” așa zicea cândva un mare om încă în viață, adică eu.

Sincer vă spun că de ceva vreme în orice restaurant ajung trebuie să încerc neapărat coastele de porc gătite sub orice formă iar în viitor poate că o sa fac și o listă cu localuri pe care le recomand pentru acest preparat dar dacă aveți sugestii lăsați un mesaj.

Să fie clar ! Când vorbim de coaste ele trebuie să fie gătite întregi adică scăricică, xilofon sau țambal nu porționate, nu dezosate.

De obicei ca și garnitură aleg cartofi dar de data aceasta fiind o rețetă de coaste Kentucky am zis să le combin cu inele de ceapă pane dar în final am ajus la legume (ceapă, conopidă, dovlecel, kapia) tempura.

Bun, pentru început avem nevoie de coaste care trebuie ținute în baiț la frigider cam o zi înainte să fie gătite. Compoziția pentru baiț o găsiți aici.

De data asta nu am avut timp pentru baiț așa că am cumparat din Carrefour cinci bucăți de xilofon gata frăgezite. De obicei cumpăr carnea nepregătită dar din cauza timpului scurt pe care l-am avut la dispoziție până la eveniment am fost nevoit să ma descurc așa.

Presupunem că avem carnea gata marinată o așezăm în tavă sau oala de lut în cazul meu iar apoi o băgăm la cuptorul încins în prealabil pentru un sfert de oră la foc mare.

În acest timp pregătim următorul sos cu care vom unge carnea dar și în care se va găti. Sosul îl obținem amestecând cam un pahar de bere neagră, miere cam aceeași cantitate ca berea, sos de soia 3-4 linguri, sos teriaky 2-3 linguri și cam 5-6 dulăi de usturoi. Se amestecă bine până sosul devine omogen.

După un sfert de ora scoatem carnea și o ungem pe fiecare parte, pe fiecare coastă și pe fiecare milimetru pătrat cu sosul pregătit adineauri iar ce rămâne se toarnă în tavă.

Coastele astfel îmbălsămate se introduc iarăși în cuptor și se uită acolo la foc mic timp în care se bea ce a mai ramas din Silva Brună plus alte beri pe lângă.

Este momentul să pregătim legumele dar din când în când mai aruncați un ochi în cuptor.

 

 

 

 

 

 

Tempura este un fel de aluat ce se face foarte ușor și în care se gătesc în general legume dar cred că poți găti cam orice chiar si cozonac sau mici în tempura. Cum ar fi ?! Pentru acest aluat avem nevoie de făină cam 200 – 300 grame, 1-2 ouă și evident bere. Este foarte important ca ingredientele să fie reci iar consistența cam ca la clătite. Nu intru în detalii deoarece vedeta în farfurie e carnea nu tempura dar detalii și informații suplimentare găsiți aici. La porționarea legumelor trebuie avut în vedere faptul că ele vor fi gătite în baie de ulei cel mult două minute deci bucățile nu trebuie sa fie foarte mariMai departe e simplu, legumele astfel tăiate se dau prin aluat și se lasă apoi în baia de ulei până se rumenesc și arată cam așa :

Cam după trei ore timp în care probabil că ați mâncat deja o șaorma coastele ar trebui să fie gata :

Atenţie ! Cele trei ore sunt orientative, depinde foarte mult de cantitatea de coaste, cuptor şi preferinţe. Mie personal îmi plac coastele atunci cand carnea are la suprafaţă o crustă crocantă şi se desprinde uşor de pe os. Deci verificaţi starea coastelor în cuptor la interval de jumătate de oră la început şi cam la zece minute aproape de final.

Când sunt coastele gata puteţi să serviţi cu poftă alături de legumele tempura, mujdei de usturoi sau sos barbeque, neapărat alături de prieteni servind o bere bună (tip lager sau weissen).

Hai noroc !

 


Coaste de porc Kentucky cu legume tempura
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.