Berea în România sau pe teritoriul României a apărut undeva în secolul al XIV-lea  fiind datată oficial într-un document la 1366. Bine, de fapt este menţionat un individ cu un nume asemănător adică Beraru, frumos nume, Iacob Beraru. Se presupune că acest individ cu nume predestinat a participat la ceva răscoală şi sigur era ceva director la o firmă de catering.

Cel mai sigur, berea în forma ei actuală a apărut în România în secolul al XVIII-lea, în Moldova şi in Muntenia. Berea a început să se consume odată cu venirea soldaţilor Austrieci în Bucovina în timpul ocupaţiei. Această regiune fiind încorporată în Imperiul Austriac în 1775. În această perioadă este datată prima fabrică de bere din regiune mai exact la Rădăuţi. În anul 1860 alături de această berărie se dezvoltă şi o distilerie care reprezintă începutul industriei alcoolice în Bucovina.

Totuşi, oficial, prima fabrică de bere românească a fost infiinţată la Timişoara în 1718  şi aparţinea prinţului Eugeniu de Savoya iar producţia în masă a berii pe teritoriul Ţărilor Române datează de la începutul secolului 19, când Johann de Gotha a inaugurat în 1809 la marginea Bucureştiului o fabrică de bere.

În concluzie nu avem vechime dar avem reţete.

Din păcate avem reţete dar nu mai avem berării.


Istoria berii în România
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.