Provocarea la preparatele pe bază de oaie este să se înlăture pe cât posibil mirosul caracteristic de oaie și de obicei acest lucru se realizează prin marinarea cărnii în diferite feluri de baiț.
O variantă de baiț este cea arăbească pe bază de iaurt, variantă pe care am încercat-o și care dă rezultate spectaculoase.
În concluzie vă prezint o soluție de a găti pulpă de miel cu elemente din mai multe rețete care combinate dau un rezultat excelent.
Carnea se pune în baiț minim 24 de ore înainte de gătit iar mai jos vă prezint ingredientele pentru un baiț necesar la 1,5 kg carne, eu am folosit pulpa dezosată:
- 800g iaurt gras, cel grecesc este perfect.
- 1 lămâie
- 4-5 căței de usturoi
- 50 ml ulei de măsline
- 1 lingură coriandru zdrobit
- 1 linguriță sare
- Piper proaspăt măcinat un vârf de cuțit.
- 2 beri pentru consum propriu.
Începem prin a degresa pe cât posibil carnea înlăturând grăsimea în exces și pielița argintie deoarece o mare parte din aroma puternică de oaie este dată de acestea.
Cam așa arata pulpa mea curățată.
Nu exagerați cu eliminarea grăsimii, este bine să rămână ceva și la gătit.
Lămâia se spală bine cu apă caldă și se dă coaja pe răzătoare care apoi se adaugă în blender împreună cu iaurtul, usturoiul, coriandrul, sare, piperul, și uleiul de măsline și se mixează până ce usturoiul este tocat bine apoi se adaugă zeama de la lămâie și se omogenizează bine compoziția.
Din toată această compoziție se păstrează o cam 100ml într-un borcan cu capac la frigider până la servire, acesta este sosul. Restul baițului se toarnă într-un vas peste carne și se amestecă bine apoi se dă la frigider pentru minim 24 și maxim 48 ore.
Acum se beau cele două beri în liniște.
Se scoate carnea din frigider cu cel puțin 1 oră înainte de a o gătiți.
Dacă nu aveți două cuptoare vă propun să continuăm cu garnitura deoarece vom avea nevoie de cuptor și pentru aceasta dar se poate reîncălzi în timp ce oaia gata gătită stă la odihnit cam 20 min dar vedem asta mai târziu. Dacă aveți altă idee pentru garnitură atunci săriți peste următoarele etape.
La acest preparat vă propun ca și garnitură un piure pe bază de cartofi și broccoli pentru care aveți nevoie de urmatoarele:
- 0,5 Kg cartofi
- 200gr broccoli
- 100gr praz
- 100gr parmezan ras
- 100gr cașcaval afumat
- 2 linguri iaurt grecesc sau smântână
- 2 ouă
- 2 linguri ulei
- Sare și piper
- 2 beri pentru bucătar și 1 bere pentru ajutorul de bucătar.
Se pun cartofii la fiert, evident tăiați cuburi iar când sunt aproape gata se adaugă și broccoli și se mai fierb împreună MAXIM 5 minute iar apoi se scoate broccoli într-o strecurătoare se scurge bine și apoi se pune pe masa de lucru. Cartofii se scurg de apă apoi se sfarmă bine cu o furculiță până se obține un piure dar nu foarte fin.
Pazul se taie în 4 pe lungime apoi rondele fine și se sotează în uleiul încins până se înmoaie apoi se adaugă peste cartofi.
Broccoli se toacă la cuțit și ajunge peste cartofi împreună cu sarea, piperul, parmezanul și cașcavalul, se amestecă totul bine cu furculița și se lasă la răcit câteva minute.
E timpul pentru o bere.
Se adaugă peste cartofi cele două ouă bătute cu smântâna și se amestecă pănă obținem o compozitie omogenă.
Acum dacă aveți inele de patiserie le ungeți cu ulei apoi se pun în tavă pe hartie de copt unsă și ea cu ulei apoi se umplu cu compoziția de mai sus.
Dacă nu aveți inele nu disperați. Eu am improvizat din niște caserole de unică folosință pe care le-am decupat apoi am făcut inele ajutat de o doză de bere pentru calibru pe care le-am prins între ele cu un capsator.
Bun, acum se introduc la cuptor pentru 30 minute la 180°C.
După ce le-ați scos de la cuptor lăsați-le la răcit căteva minute apoi le întoarceți și le lăsați așa până oaia este gata.
Încă o bere.
Zic să ne apucăm și de vedetă adică de carne.
Scoatem carnea din baiț și o scurgem bine și apoi o clătim sub jet de apă rece și o lăsăm la scurs. Mai departe o sa avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 roșii tăiate cuburi
- Ceapă shalotă cam 6 bucăți dacă sunt mici ca-n fotografia de mai sus.
- 1 lingură capere în sare
- Pătrunjel tocat
- Mentă tocată
- Busuioc tocat
- 1 lămâie
- Ulei măsline
- 2 beri pentru oaia de bucătar.
Se amestecă toate ingredientele de mai sus dar se păstrează câte puțin din ierburi pentru final.
Se masează carnea bine cu sosul de mai sus, se așează în vasul pentru gătit și se bagă în cuptorul încins la 220°C și se lasă acolo cam 40 – 60 min amestecând la intervale de 20 minute.
Acum se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă la odihnit 20 min timp în care introducem garnitura în cuptorul stins și o lasăm acolo până la montaj.
După ce oaia s-a odihnit se taie și pune în farfurie alături de piure, legume și restul de ierburi. Nu uitați de sosul de iaurt, de un vin roșu sec sau o bere de tip ALE.
Pofta mare !