Patronus – weissbier

Trebuie să recunosc de la început că am o slăbiciune pentru berile weiss – albe adică cu malț din grâu și nefiltrate asta ca să nu avem discuții mai târziu.

Slăbiciunea asta a mea îmi dă de fapt o super putere aceea de a identifica beri weiss de la sute de kilometri distanță dar problema este că nu face diferența între bere bună și borhot, așa că dacă știe cineva o firmă care face upgrade-uri la super puteri aștept raspuns.

Patronus este o bere de tip weiss produsă sub licența Perlenbacher (mai mult despre Perlenbacher aici ).  Sincer pentru mine este o surpriză, aveam impresia că Perlenbacher este marca promovată dar în cazul de față Patronus stă mult mai bine la capitolul prezentare. Nu știu cum o fi mai încolo dar acum când analizez ambalajul observ multe elemente de personalizare, chiar sticla are o formă scoasă din tipar iar eticheta are un aer vintage destul de elegant care indică o bere premium.

Ne-am lămurit că pe afară gardul este vopsit bine cam de un 8 pentru PREZENTARE dar să vedem cu leopardul dacă se duc petele la spălat.

Leopardul defilează destul de timid pentru o bere weiss, spuma chair dacă este consistentă și formată din bule mici și regulate dispar neregulat și te trezești cu o spumă de capuccino prost. Culoarea este fără nici un dubiu de bere nefiltrată dar cam închisă la culoare ceea ce nu prea mă încântă. Cam un 3 pentru ASPECT.

Mirosul este tipic de weisse iar aici nu am gasit bere din acest segment care să greșească iar nefiltrată fiind este clar că miroul de malț predomină dar chiar și așa există unele varietăți foarte subtile. De exemplu, la Patronus parcă se simte un ușor miros de rânced, foarte puțin floral sau de citrice ca unele beri mai premium deci cam un 4 pentru MIROS

Până la miros s-a dovedit a fi un leopard dar să vedem ce zice gustul poate că urma scapă turma.

Gustul este răcoritor, foarte puțin dulce  mai degrabă are o aromă de mere, se apropie cumva de cidru doar că este mult mai carbonatat. La început zici că este o bere lager dar after taste își dai seama că esti pe altă traiectorie. Patronus își dezvălui identitatea prin gust after-taste și lasă niște arome ușor dulci și sărate. Nu prea are gust sau proprietăți de bere albă dar așa cum e construită cu o concentrație de alcool de doar 5,5 % și arome fresh poate fi o variantă de weissen pe o vreme caniculară dar să nu ne amăgim, rămâne o bere de nota 5 la GUST.

Cred că nota finală, 5 este fix cât merită iar eu o RECOMAND ca o variantă entry level de bere weissen. Nu are rost să vă povestesc cu ce merge băută dar dacă insistați merge băută cu gura.

Marca –  Patronus

Producator – Perlenbacher

Distribuitor – Lidl

Tara de origine – Germania

Ambalaj – Sticlă 0,5L

Alcool – 5,5 %

E.P. –  12,3°P

Ingrediente –  apă, malț din grâu, malț din orz, extract de hamei, drojdie.

Tip – weissen

Temperatura de servire – 6-10 °C

Pahar – weisen


Patronus – weissbier
Tagged on:                     

2 thoughts on “Patronus – weissbier

 • 30 December 2019 at 2:16
  Permalink

  Scurt si la subiect , berea mea preferata !

  Reply
 • 3 March 2020 at 1:38
  Permalink

  O bere extraordinary, o recomand

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.