Piept dfarfurie_03-12-2016e porc la cuptor

Vă prezint din nou o rețetă culeasă de pe plaiurile internetului și adaptată nevoilor mele. În primul rând cantitățile sunt de ”neam prost” cum ar zice unii dar când gătești pentru treisprezece inși e cam greu cu aproximatul.

Pentru început avem nevoie de piept de porc, eu am calculat cam 300 – 350 pentru fiecare persoană plus ceva rezervă pentru ce care vor și a doua porție deci așa am ajuns la 5kg de piept de porc. Vă recomand pieptul care are mai puțină grăsime deoarece carnea este destul de grasă dar dacă nu aveți de ales îndepărtați excesul de grăsime și-l păstrați la congelator pentru sarmale, pentru uns grătarul sau pentru câine.

piept-de-porc_02-12-2016

Carnea se cumpără cu o zi înainte  deoarce trebuie să o frăgezim bine înainte de a o găti iar pentru asta folosim următorul baiț.

Într-un castron încăpător se toarnă 1l suc de roșii cât mai concentrat posibil dar să fie totuși lichid se adaugă apoi : 4-5 linguri de miere, 3-4 linguri de muștar clasic (merge și dijon dar în acest baiț va fierbe carnea apoi așa că trebuie să țineți cont de iuțeala muștarului), o căciulie de usturoi zdrobit, două cepe tocate mărunt, 5-6 linguri ulei de măsline, o lingură boia de ardei dulce, câte o legatură de cimbru și frunze de salvie tocate mărunt (de preferabil verde dar eu am folosit varianta din piață uscată), 250 ml bere(nu contează de care) iar la sfărșit sare și piper după gust.

Se amestecă bine ingredientele de mai sus până se obține o pastă destul de vâscoasă cât să putem unge carnea cu ea dar să fie oarecum lichidă.

bait_02-12-2016          Lăsăm baițul să se liniștească cât timp tăiem carnea paralel cu oasele astfel încât fiecare bucată să aibe două coaste și o lățime cam de trei degete. Aici lungimea nu contează.

Bucățile astfel tăiate se ung cu baițul pregătit anterior și se așează căt mai compact într-un recipient care respectă urmatoarele: toată carnea și baițul trebuie să încapă în el, să poată fi acoperit și să încapă în frigider.

După ce am terminat de așezat carnea turnăm restul de baiț peste carne, acoperim recipientul și-l bagam la frigider cu minim 24 de ore înainte de a fi gătit.

Acum ne putem relaxa cu o bere. Eu o să savurez berea în această halbă unicat primită cadou de la soția mea.

halba_05-12-2016

Știu, nici o legătură cu rețeta dar trebuia să mă laud cumva.

Cam cu 2-3 ore înainte de momentul în care v-ați propus să atacați ficatul musafirilor scoateți carnea din frigider și aprindeți focul în cuptor la capacitate maximă, amestecați puțin carnea cu baițul iar apoi așezați carnea în recipientul de gătit (eu am folosit o oală de lut smălțuită) dar de data asta nu așa compact pentru a permite sosului să se strecoare printre carne.

După ce cuptorul s-a încins reduceți la jumătate puterea focului și bagați carnea la cuptor cu vasul acoperit.

De aici înainte totul depinde de preferințele voastre. Carnea este gata în momentul în care se desprinde ușor de pe os(2-3 ore la foc mediu) și se strange vizibil dezvelind oasele.

! Verificați cam la 30 de minute ce se întâmplă în cuptor.

Dacă vreți mai mult sos lăsați carnea acoperită până aproape de final, când carnea este gata iar dacă vreți carne mai uscată  scoateți capacul mai repede și lăsați sosul să scadă.

farfurie_03-12-2016

Ca și garnitură vă recomand cartofi piure sau tărănești, fasole bătută, mămăligă sau murături iar de băut o bere de tip STOUT înainte de masă și apoi lager sau weisse.

Poftă mare și hai noroc !

 

 

 


Piept de porc la cuptor
Tagged on:                 

One thought on “Piept de porc la cuptor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.