Staropramen – Blondă lager

NU ! Nu aveți probleme cu focalizarea, nu ați băut prea mult și nici nu ați inhalat ceva …vapori de bere chiar sunt două beri în imagine.

Dacă vedeți patru atunci recomand un duș cu apă rece.

Astăzi avem super duel între Staropramen și Staropramen dar produse în țări deferite Cehia vs România.

Staropramen a intrat relativ recent în România, undeva prin 2012 dacă nu mă înșel și a început în forță cu ceva publicitate ieftină dar nu a reușit să se impună iar acum se află undeva la categoria Entry level – plus dacă ne putem imagina categoria asta.

Cam 150 de ani au trecut de la apariția Staropramen în Cehia iar acum se vinde în peste 38 de țări dar în țara de origine cică este pe locul doi.

Așa ca o curiozitate, în 2015 s-au retras de pe piața din Suedia din peste 680 de localuri toată berea Staropramen la draft deoarece în urma a două incidente a fost depistat în recipientele de bere un agent de curățare coroziv.

Eu cred că erau prea sensibili băieții pentru că la noi în anumite zone se bea diluant cu cola la micul dejun iar dacă bei bere ești lache.

Revenim la Staropramen care tradus înseamnă izvor vechi.

Am înțeles că izvor și vechi dar ce izvorăște ? apă, bere, apă, bere, bere…

Așadar în partea stângă avem varianta prageză iar în dreapta Staropramen autohton.

La prezentare nu  avem nimic spectaculos, ambele variante sunt de maxim 5 și același design doar că diferă limba.

Apectul este același pentru ambele variante iar nota de 5 reflectă o spumă generoasă dar care dispare rapid și o culoare auru – roșiatic . Totuși varianta cehească se exprimă mai bine la spumă dar nu semnificaiv așa că aceeși notă.

La capitolul miros varianta RO este mai parfumată cu arome de citrice iar cea CZ este dură cu un parfum greu de vechi, 6 .

Gustul celor două beri se separă dar nu radical și cred eu o combinație între ele  e ceva interesant. Varianta RO este amăruie, ușor acră și puțin sărată after-taste iar cea Cz are un gust aspru dar carbonatarea peste medie o transformă în ceva răcoritor,7 pentru gust.

     Propriatățile unei beri diferă de la lot la lot așa că este absolut normal ca între Staropramen RO si Cz să găsim diferențe dar ca și  arome direcția este aceași.

     5,75 este nota mea pentru Staropramen și o recomand pe segmentul ei de lager fiind o bere corectă dar care nu se impune. Este o bere răcoritoare care se preatează la orice preparat culinar dar în spiritul Cehiei eu o recomand alături de un Koleno, ciolan de porc gătit în sos de bere neagră.

Marca – Staropramen

Producator –  Bergenbier SA pentru România și Berăria Staropramen pentru Cehia

Distribuitor – cine apucă

Tara de origine – RO + CZ

Ambalaj – Doză

Alcool – 5,0 %

E.P. –  11,75 °P

Ingrediente – apă, malt din orz, orz, hamei

Tip – lager

Temperatura de servire – 5-7 °C

Pahar –  halbă, pint, weisen.


Staropramen – Blondă lager
Tagged on:                     

One thought on “Staropramen – Blondă lager

  • 30 August 2021 at 16:34
    Permalink

    N-am gasit-o nicaieri in Cehia. Asa ca nu stiu cum de e nr 2 acolo…. Am gasit in schimb alte 400 de milioane de beri locale foarte bune – cui ii mai trebuie Staropramen?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.