Tipuri de bere
În funcție de temperatura de fermentație, berea poate fi împărțită în două categorii: de joasă sau înaltă fermentație. În cele două categorii intră mai multe varietăți de bere, în funcție locul de origine sau de metoda de procesare.
LAGER
Bere de fermentație joasă considerată în general bere uşoară
În limba germană, lager se traduce prin stoc. Drept urmare, sunt beri vechi, depozitate pentru perioade lungi de timp la temperaturi între 3 şi 15 grade Celsius. Tocmai această perioadă lungă de stocare îi dă berii lager savoarea unică. La acest gust inedit şi fin contribuie şi temperaturile scăzute.
Berile de fermentație joasă sunt obținute prin fermentarea drojdiei în două etape: mai întâi, timp de 7 – 10 zile, la o temperatură între 3 și 15 grade, mai apoi la o temperatură de 0 – 2 grade. Natura procesului răcoros de producere a berii lager împiedică activitatea drojdiei. Din cauza fermentării la rece, care îngreunează procesul de producere, creatorii băuturii trebuie să adauge o cantitate mai mare de drojdie decât în cazul berii de tip ale. Primii berari, care au produs astfel de băuturi, aveau aşezările în apropierea zonelor muntoase pentru a putea săpa depozite răcoroase unde să păstreze berea.
Cu toate că berea a fost produsă şi consumată cu mult înainte ca tehnologia să cucerească lumea iar calitatea berii lager a fost mult îmbunătăţită de controlul total pe care îl deţin acum berarii asupra procesului de fermentaţie şi de stocare a acestei băuturi.
Această categorie de bere include multe varietăți, de la cele mai răspândite, deschise la culoare, blonde, la cele brune sau chiar negre. Se recomandă să se servească la o temperatură de 5 grade.
Cele mai cunoscute :
Pilsner Lager
Foarte populară, cu aproximativ 4 % alcool. Este o bere “blondă”, cu nuanţe aurii, de la malțul deschis la culoare. Are o aromă discretă cu note de hamei. Compoziția și spuma sunt mai ușoare decât în cazul celorlalte tipuri de bere.
Special Lager
Are o concentrație alcoolică de aproximativ 5 % alcool și culoare aurie închis. Gustul este bogat, de malț si hamei nobil.
Extra Lager
Conținutul de alcool variază între 6 și 7%. Are o aromă intensă, cu o culoare aurie închis datorată malțului prăjit. Spuma este densă, iar gustul este intens și puțin amărui.
Black
Este o bere neagră, cu accente brune, cu o concentrație alcoolică de 5 % sau mai mult. Are o aromă puternică și amăruie, cu o spumă densă.
ALE
Bere de fermentație înaltă sau berea de modă veche
Berea de tip ale a precedat istoria scrisă. Se presupune că prima bere obţinută a fost de tip ALE obţinută cu ajutorul drojdiilor spontane sălbatice. În antichitate, cele mai multe beri ale aveau o consistenţă groasă, precum un terci, conţinând o parte din cerealele din care se obţinea. Cât despre consum, arheologii şi antropologii susţin că oamenii utilizau paie pentru a bea bere din vase comune. În acea perioadă, berea de tip ale avea o culoare foarte închisă din cauza procesului de uscare a cerealelor la foc. De fapt, se pare că toată berea produsă înainte de secolul al XVIII-lea, când a fost creată refrigerarea artificială, era închisă la culoare. Datorită evoluţiei tehnologice, berea nu mai are o culoare atât de întunecată, sistemele de filtrare şi uscare a grânelor permiţându-i să devină mai limpede.
Totuşi, unele companii producătoare de bere îşi asumă riscul de a produce bere într-un mod similar cu cel pe care îl utilizau strămoşii noştri. După ce prepară berea, ei o toarnă într-un vas mare şi lasă natura să acţioneze asupra ei. Cu alte cuvinte, microflora acţionează asupra berii dând naştere uneia dintre cele mai ciudate beri,
Fermentația durează de la 3 la 6 zile, la o temperatură între 14 și 25 grade. Fermentarea înaltă permite obținerea unor beri cu un gust mai complex, arome fructate și în general sunt mai cremoase. Se servește la o temperatură de 6 grade.
Cele mai cunoscute :
Ale
Are o concentrație alcoolică între 5 și 6 % și culori de la auriu pal, la cupru sau chiar roșu. Berea are o aromă complexă de drojdie și fructe fermentate.
Abbey
Concentrația alcoolică este de 6,5 %, culoarea este ușor brună, iar gustul intens aduce a fructe cum sunt banana sau mărul.
Black stout
Este așa-numita bere brună, dură, de culoare închisă și gust intens, cu aromă de cafea.
Alte tipuri de bere
Berea din grâu
Această bere mai este denumită şi albă. Are o concentrație alcoolică începând cu 6 %. Este o bere care de cele mai multe ori are un aspect tulbure pentru că se găsește preponderent în varianta nefiltrată. Are o puternică aromă de cereale și se servește la o temperatură de 6 grade.
Berea fără alcool – Sau NON berea
Este o băutura obţinută prin două metode la fermentare joasă: fie prin oprirea fermentației, fie prin îndepărtatea alcoolului. Este o bere de culoare aurie și se servește la o temperatură de 5 grade.
Berea de fermentație spontană
Contrar fermentației înalte și joase, acest tip nu necesită adaos de drojdie pentru că mustul este doar expus la aer. Are puțin acid și mai puțină spumă.
Pingback:Renul
Pingback:Hobgoblin | Renul
Pingback:Golden Brau | Renul
Pingback:Beer Ale | Renul
Pingback:Lomza berea suprema | Renul
Pingback:Nenea Iancu – Blondă – Lager | Renul
Pingback:Murphy's Irish Stout | Renul