Începem serialul nostru de luni cu o mică introducere în istoria berii. Nu vreau să intru în amănunte deoarece găsiți pe internet mult mai multe informații dar eu ştiu că cititorii mei sunt oameni ocupaţi şi nu au timp de explorat pe google, preferă să savureze o bere rece în acest timp, aşa că am pregătit pentru voi un mic rezumat.
Deocamdată nu se cunoaşte exact originea şi anul în care a fost fabricată această băutură iar părerea mea personală este că nici nu o să putem vreodată sa atribuim descoperirea berii unei civilizaţii deoarece cred că a fost descoperită aproape simultan în mai multe zone şi în situaţii diverse.
Cel mai probabil descoperirea a avut loc accidental prin inundarea depozitelor de cereale urmată apoi de fermentarea acestora.
Potrivit WIKIPEDIA berea are o vechime de aproximativ 6000 de ani iar cele mai vechi urme de bere, anii 3500 – 2900 î.Hr., au fost descoperite recent in Mesopotamia (Iranul de vest).
Aşa cum spuneam au fost descoperite numeroase vestigii care ne indică faptul că o băutură asemanatoarea berii era produsă în antichitate dar să fie clar procesul de fabricaţie, ingredientele şi proprietăţile acelor băuturi nu aveau nimic de a face cu berea de astăzi. De exemplu se presupune că berea era asemănătoare unei grăsimi groase de culoare întunecată, fără să conțină o cantitate mare de alcool însă foarte hrănitoare, un fel de sirop pentru tuse. În alte zone se presupune că berea a fost desoperită prin fermentarea resturilor de pâine. Bine, mult spus pâine, de fapt era vorba de nişte turte din cereale coapte pe o piatră.
În conluzie procesul pentru a obţine această băutură pare relativ simplu dar în realitate nu este chiar aşa dar despre asta o să povestim într-un alt episod.
Foarte interesant! Habar nu aveam!
Multumesc Irina. Am descoperit si alte secrete ascunse despre bere pe care o sa le împărtășesc cu voi Lunea viitoare.